Egy kis időutazás

Sétálsz a szülővárosodban, az ismerős utcákon, ahol sok-sok évvel ezelőtt olyan sokat sétáltál, vagy mert valakivel kézenfogva, vagy épp, mert egyedül akartál lenni. Nézed a házakat, beszívod a levegőt, aminek otthonszaga van (észrevettétek már, hogy minden városnak más az illata?), és hirtelen minden színesebb lesz és valahogy sokkal valóságosabb, mert már nem csak a jelen pillanatot éled. Nem emlékezés ez, és nem nosztalgia, mert pontosan azt érzed, amit akkor, mintha nem is lett volna az a sok-sok év, és pontosan érzed azt is, milyen tizenévesnek lenni, tele izgalommal és életkedvvel, csak mert meleg nyáreste van és illatos a levegő, és mert holnap bármi megtörténhet, és bármi történik, biztos, hogy nagyszerű lesz.

Aztán egyszercsak ott állsz egy utcasarkon, és nem tudod, merre menj tovább. A fejedből kitörölték a térképet, és fogalmad sincs, hol van az a park (pedig tudod, hogy itt van, egészen közel), ahol annyit ültél a barátnőiddel, a kutyáddal, az első szerelmeddel. Az utcatáblát hiába is nézed, mert már minden utcát máshogy hívnak. Az emberek furcsán néznek rád, majd kikerülnek, és te nem kérhetsz tőlük segítséget, mert ez a tulajdon édes városod, nem viselkedhetsz úgy, mint egy idegen.

Pár perc múlva elmúlik a pánik, és rájössz, hogy nem kell erőlködnöd, akár a szemed is behunyhatod, a lábad úgyis magától odavisz. A park ott van, ahol mindig is volt, gyönyörűek a fények, és még azt a helyet is megtalálod, ahova indultál, és ami sok-sok évvel ezelőtt még nem is létezett. Sosem leszel már tizenéves, és sosem fogsz már ebben a városban élni. De itthon vagy.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s